strona główna > Artykuły > Czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych?

Czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych?

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest projektowany w taki sposób, by był jak najbardziej wydajny, funkcjonalny i wytrzymały. Nowoczesne rozwiązania znacznie ułatwiają i usprawniają przygotowywanie potraw, a przy tym optymalizują koszty utrzymania urządzeń. W tym wpisie omawiamy jedno z najpopularniejszych rozwiązań – sprawdź, czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych!

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje zjawisko konwekcji oraz właściwości pary wodnej. W komorze grzewczej ciepłe powietrze jest rozprowadzane za pomocą wentylatorów, wymuszając jego poziomy ruch. W ten sposób cała przestrzeń jest równomiernie nagrzewana. Następnie powietrze jest wciągane z powrotem, filtrowane i ponownie ogrzewane. W trakcie wyłapywane są cząsteczki tłuszczu, a także zapachy.

Funkcja parowania nawilża powietrze w komorze, dzięki czemu dania zachowują soczystość i wszystkie walory zapachowo-smakowe. Dzięki niej w piecu można nie tylko piec, ale też parować np. mięso czy warzywa, co pozwala ograniczyć utratę cennych mikroelementów i zwiększa wartość odżywczą potrawy.

Budowa pieców konwekcyjno-parowych pozwala dostosować m.in.

  • temperaturę wewnątrz komory,
  • intensywność nawiewu,
  • czas pieczenia,
  • szybkość wzrostu oraz spadku temperatur,
  • ilość wytwarzanej pary.

Piece konwekcyjno-parowe są popularnym rozwiązaniem w gastronomii, a także w branży produkcji i przetwórstwa żywności. Pozwalają w wydajny, szybki i prosty sposób przygotowywać duże ilości jedzenia. Idealnie sprawdzają się przy obróbce m.in.:

  • mięsa,
  • ryb,
  • owoców morza,
  • warzyw,
  • pieczywa
  • grzybów,
  • serów.

Dlaczego warto korzystać z pieca konwekcyjno-parowego?

Korzystanie z pieca konwekcyjno-parowego ma wiele zalet. Przede wszystkim można do nich zaliczyć:

  • możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie – w komorze można umieścić wiele porcji nie tylko jednej, ale różnych potraw, co znacznie skraca czas przygotowywania oraz wydawania posiłków, zwiększając efektywność kuchni;
  • wiele możliwości obróbki termicznej – sprzęt pozwala piec, ale też parować, odgrzewać, smażyć, grillować, blanszować, a nawet wędzić rozmaite produkty spożywcze;
  • nieprzenikanie zapachów pomiędzy potrawami – filtry powietrza zapobiegają mieszaniu się aromatów, dzięki czemu jednocześnie można np. piec ryby i pieczywo;
  • funkcję zapamiętywania receptur – nowoczesne modele posiadają opcję, która pozwala zapisać ustawienia pod przygotowanie konkretnej potrawy;
  • system automatycznego czyszczenia – wybrane urządzenia posiadają funkcję, która pozwala szybko usunąć zabrudzenia z komory.

Ogromną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest też ich szeroko pojętą oszczędność. Taki sprzęt pomaga bowiem oszczędzać:

  • wodę,
  • energię elektryczną,
  • miejsce (przestrzeń dostępną w kuchni),
  • czas i energię pracowników (obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna, a w dużym stopniu także zautomatyzowana),
  • tłuszcz używany do przygotowywania potraw,
  • pieniądze wydawane na serwis, prace konserwacyjne itp.

Wszystkie te plusy reprezentuje np. ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN + 7 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM. Dwa piece dają wiele możliwości i stanowią ogromne ułatwienie w kuchni, zapewniając jeszcze większą swobodę co do przygotowywania różnych dań. Przy tym posiadają 7 calowe, dotykowe panele sterowania LCD w języku polskim, co umożliwia intuicyjną obsługę.

Gdzie kupić piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy najrozsądniej jest zamówić od producenta, który głównie skupia się na sprzętach przeznaczonych do użytku przemysłowego. Takie urządzenia reprezentują najwyższą jakość wykonania i są pod każdym względem przystosowane do intensywnej eksploatacji. Doskonale sprawdzają się praktyce, są niezawodne i pozwalają znacznie podnieść walory przygotowywanych potraw.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą linii pieców marki GastroProdukt. W razie potrzeby chętnie odpowiemy na pytania i doradzimy, który model wybrać. Zainwestuj w nowoczesne, sprawdzone rozwiązanie, które stanie się sercem kuchni!

Bądź na bieżąco Zapisz się do newslettera