Profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest projektowany w taki sposób, by był jak najbardziej wydajny, funkcjonalny i wytrzymały. Nowoczesne rozwiązania znacznie ułatwiają i usprawniają przygotowywanie potraw, a przy tym optymalizują koszty utrzymania urządzeń. W tym wpisie omawiamy jedno z najpopularniejszych rozwiązań – sprawdź, czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych!
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Piec konwekcyjno-parowy, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje zjawisko konwekcji oraz właściwości pary wodnej. W komorze grzewczej ciepłe powietrze jest rozprowadzane za pomocą wentylatorów, wymuszając jego poziomy ruch. W ten sposób cała przestrzeń jest równomiernie nagrzewana. Następnie powietrze jest wciągane z powrotem, filtrowane i ponownie ogrzewane. W trakcie wyłapywane są cząsteczki tłuszczu, a także zapachy.
Funkcja parowania nawilża powietrze w komorze, dzięki czemu dania zachowują soczystość i wszystkie walory zapachowo-smakowe. Dzięki niej w piecu można nie tylko piec, ale też parować np. mięso czy warzywa, co pozwala ograniczyć utratę cennych mikroelementów i zwiększa wartość odżywczą potrawy.
Budowa pieców konwekcyjno-parowych pozwala dostosować m.in.
- temperaturę wewnątrz komory,
- intensywność nawiewu,
- czas pieczenia,
- szybkość wzrostu oraz spadku temperatur,
- ilość wytwarzanej pary.
Piece konwekcyjno-parowe są popularnym rozwiązaniem w gastronomii, a także w branży produkcji i przetwórstwa żywności. Pozwalają w wydajny, szybki i prosty sposób przygotowywać duże ilości jedzenia. Idealnie sprawdzają się przy obróbce m.in.:
- mięsa,
- ryb,
- owoców morza,
- warzyw,
- pieczywa
- grzybów,
- serów.
Dlaczego warto korzystać z pieca konwekcyjno-parowego?
Korzystanie z pieca konwekcyjno-parowego ma wiele zalet. Przede wszystkim można do nich zaliczyć:
- możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie – w komorze można umieścić wiele porcji nie tylko jednej, ale różnych potraw, co znacznie skraca czas przygotowywania oraz wydawania posiłków, zwiększając efektywność kuchni;
- wiele możliwości obróbki termicznej – sprzęt pozwala piec, ale też parować, odgrzewać, smażyć, grillować, blanszować, a nawet wędzić rozmaite produkty spożywcze;
- nieprzenikanie zapachów pomiędzy potrawami – filtry powietrza zapobiegają mieszaniu się aromatów, dzięki czemu jednocześnie można np. piec ryby i pieczywo;
- funkcję zapamiętywania receptur – nowoczesne modele posiadają opcję, która pozwala zapisać ustawienia pod przygotowanie konkretnej potrawy;
- system automatycznego czyszczenia – wybrane urządzenia posiadają funkcję, która pozwala szybko usunąć zabrudzenia z komory.
Ogromną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest też ich szeroko pojętą oszczędność. Taki sprzęt pomaga bowiem oszczędzać:
- wodę,
- energię elektryczną,
- miejsce (przestrzeń dostępną w kuchni),
- czas i energię pracowników (obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna, a w dużym stopniu także zautomatyzowana),
- tłuszcz używany do przygotowywania potraw,
- pieniądze wydawane na serwis, prace konserwacyjne itp.
Wszystkie te plusy reprezentuje np. ZESTAW VENEXIA | Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX 5 x 1/1GN + 7 x 1/1GN + Okap + Podstawa | PREMIUM. Dwa piece dają wiele możliwości i stanowią ogromne ułatwienie w kuchni, zapewniając jeszcze większą swobodę co do przygotowywania różnych dań. Przy tym posiadają 7 calowe, dotykowe panele sterowania LCD w języku polskim, co umożliwia intuicyjną obsługę.
Gdzie kupić piec konwekcyjno-parowy?
Piec konwekcyjno-parowy najrozsądniej jest zamówić od producenta, który głównie skupia się na sprzętach przeznaczonych do użytku przemysłowego. Takie urządzenia reprezentują najwyższą jakość wykonania i są pod każdym względem przystosowane do intensywnej eksploatacji. Doskonale sprawdzają się praktyce, są niezawodne i pozwalają znacznie podnieść walory przygotowywanych potraw.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą linii pieców marki GastroProdukt. W razie potrzeby chętnie odpowiemy na pytania i doradzimy, który model wybrać. Zainwestuj w nowoczesne, sprawdzone rozwiązanie, które stanie się sercem kuchni!