• Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM | DIGITAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM | MANUAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN SQUERO MANUAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN SQUERO MANUAL + Podstawa z prowadnicami SQUERO

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN SQUERO TOUCH | NORMAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN SQUERO TOUCH | NORMAL + Podstawa z prowadnicami SQUERO

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM + Podstawa

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 20 x 1/1GN SQUERO MANUAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 20 x 1/1GN SQUERO TOUCH | NORMAL

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 20 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM

  • Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 40 x 1/1GN SQUERO MANUAL

Piece konwekcyjno parowe

Piece konwekcyjno-parowe to niezwykle funkcjonalne, ekonomiczne urządzenia. Są niezwykle wydajne i energooszczędne, a do tego pozwalają skrócić czas przygotowywania potraw. Skuteczna izolacja oraz nowoczesny system cyrkulacji gorącego powietrza pozwalają szybko rozgrzać komorę, dzięki czemu można ograniczyć rachunki za prąd. W ten sposób da się znacznie zmniejszyć koszty utrzymania sprzętu (w porównaniu z tradycyjnymi metodami obróbki termicznej). Maszyny tego typu są również niezwykle proste i wygodne w obsłudze. Nie wymagają stosowania dużej ilości tłuszczu, bowiem wystarczy jedynie spryskać olejem powierzchnię mięsa, warzyw itp. Przez to przygotowywane w ten sposób posiłki są lżejsze, smaczniejsze oraz zdrowsze – na ten czynnik zwraca uwagę coraz więcej klientów.
Ponieważ w piecach konwekcyjno-parowych zgodnie z nazwą stosuje się konwekcję (najbardziej wydajny sposób przekazywania ciepła) oraz siłę pary, żywność zachowuje swoje właściwości odżywcze, a do tego pełny smak i aromat oraz apetyczny wygląd. Sprzęt jest bardzo uniwersalny, ponieważ z jego pomocą można piec, ale też blanszować, smażyć, grillować czy odgrzewać różne potrawy. Chociaż piece są nowoczesnymi urządzeniami, są mimo to bardzo proste w obsłudze. Posiadają wiele programów i trybów (nawet po kilkaset opcji do wyboru!), ale panel sterowania jest wyjątkowo intuicyjny. Personel kuchni nie musi stale kontrolować temperatury, obracać wsadu, nakłuwać czy podlewać potraw itp. Ryzyko przypalenia jest praktycznie zerowe dzięki funkcji timera. W międzyczasie pracownicy mogą więc bez obaw poświęcić się innym, ważniejszym zadaniom. W ten sposób można jeszcze lepiej zorganizować pracę w kuchni, oszczędzając sporo czasu i energii załogi.
Piece konwekcyjno-parowe z zewnątrz przypominają klasyczne piekarniki, ale różnią się od nich budową. Wewnątrz montowane są specjalne wentylatory oraz inne komponenty umożliwiające kontrolę temperatury, ruchu powietrza i wytwarzania pary. Urządzenia wyposażone są w zaawansowane układy sterowania, pozwalające na odpowiednie dostosowanie:
  • temperatury wewnątrz komory,
  • szybkości wzrostu oraz spadku temperatury w komorze,
  • nawiewu,
  • czasu pieczenia,
  • wytwarzania pary (a także jej temperatury oraz intensywności, czyli poziomu wilgotności).
Dzięki możliwości sterowania powietrzem i wodą przy funkcji naparowania komory można stworzyć takie warunki wewnątrz urządzenia, by pieczone potrawy zachowały swoją soczystość, miękkość, sprężystość i intensywny smak. Piec ogranicza zjawisko wysychania i twardnienia dań, ponieważ zapobiega nadmiernemu odparowywaniu ich naturalnej wilgoci.
Zakup takiego urządzenia to duży wydatek, dlatego powinien być dobrze przemyślany. Najrozsądniej jest poprosić o wsparcie wykwalifikowanych konsultantów. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i dużej wiedzy będą w stanie najlepiej ocenić, który model spełnia określone oczekiwania. Do tego mogą odpowiedzieć na każde pytanie i rozwiać ewentualne wątpliwości. Zapewniamy profesjonalną obsługę, dlatego jeśli tylko potrzebne jest Ci wsparcie przy wyborze sprzętu – skontaktuj się z nami.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjno parowego?

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego przede wszystkim powinno się mieć na względzie to, w jakich celach ma być używany. Znaczenie ma specyfika lokalu gastronomicznego oraz jego obłożenie – wtedy można dobrać model o odpowiedniej wydajności. Istotne są też oczywiście rozmiary samego urządzenia. Sprzęt powinien być zamontowany w takim miejscu, by dało się z niego komfortowo i bezpiecznie korzystać. Ergonomia jest niezwykle ważnym aspektem przy kompletowaniu wyposażenia kuchni. W większych lokalach ze skromnym metrażem zaplecza świetnie sprawdzają się kilkupoziomowych piec konwekcyjno-parowy gazowy, w którym da się jednocześnie przygotowywać kilka różnych potraw. Taki wariant nie tylko pozwala zaoszczędzić sporo przestrzeni, ale też jest niezwykle ekonomiczny przy dużej liczbie zamówień.

Zalety pieca konwekcyjno parowego

Piec konwekcyjno-parowy ma wiele zalet, które odróżniają go od tradycyjnych sprzętów przeznaczonych do obróbki cieplnej żywności. Nowoczesna technologia umożliwiająca wykorzystanie pary oraz liczne funkcje dodatkowe sprawiają, że sprzęt pozwala na:
  • szybkie, efektywne, ekonomiczne pieczenie,
  • przygotowywanie soczystych, aromatycznych, pysznych potraw bez ryzyka ich przypalenia czy wysuszenia,
  • pieczenie kilku potraw jednocześnie, bez przenikania się smaków oraz zapachów,
  • przygotowywanie kilku potraw na niewielkiej powierzchni,
  • oszczędność czasu i energii elektrycznej,
  • łatwe czyszczenie komory.
Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które dzięki swojej konstrukcji są bez wątpienia bardziej wszechstronne niż standardowe piece elektryczne czy gazowe. Podczas pieczenia mięs dba o to, by wypiekały się powoli i stopniowo. W ten sposób nie tracą smaku, aromatu ani soczystości. Przy tym urządzenia pozwalają odpowiednio dostosować poziom wypieczenia zgodnie z oczekiwaniami klienta. Sprzęt doskonale sprawdza się również przy obróbce warzyw. Pozostają pyszne, nie tracą na swojej masie, a także zachowują pełnię składników odżywczych i witamin. Dzięki temu nadal są bardzo zdrowe i apetyczne.
Jedną z największych zalet pieców konwekcyjno-parowych jest jednak ich oszczędność. Nie tylko pozwalają zaoszczędzić sporo czasu dzięki szybkiemu nagrzewaniu i możliwości przygotowywania kilku potraw na raz. Dodatkowo gwarantują:
  • minimalne straty energii – specjalny system odpowiednio zarządzający ciepłym powietrzem oraz niezawodna izolacja zapewniają mniejsze zużycie energii elektrycznej;
  • dużą oszczędność wody – przy pełnym wykorzystaniu funkcji zaparowania komory urządzenie potrzebuje zaledwie 8 litrów wody na godzinę. W tym czasie można przygotować od kilku do nawet kilkunastu potraw;
  • mniejszą produkcję odpadów – ponieważ podczas pieczenia można niemalże całkowicie zrezygnować z tłuszczu, podczas gotowania powstaje do 80% mniej szkodliwych i trudnych w utylizacji substancji.
Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe dostępne w naszej ofercie posiadają również wiele dodatkowych udogodnień, dzięki którym są jeszcze bardziej funkcjonalne. Niezwykle przydatne są m.in. opcja zapamiętywania receptur czy system samooczyszczania. Z takim wsparciem można w pełni wykorzystać potencjał swojego personelu, zachwycając klientów wyśmienitymi daniami.

Piece konwekcyjno parowe dla gastronomii

Uniwersalne urządzenia są szczególnie przydatne podczas gotowania, dlatego piece konwekcyjno-parowe dla gastronomii są niezwykle popularnym rozwiązaniem. Przede wszystkim cieszą się powodzeniem ze względu na to, że:
  • umożliwiają szybką obróbkę termiczną bez szkody na smaku, zapachu i wyglądzie potraw,
  • przyspieszają i ułatwiają pracę w kuchni, ponieważ umożliwiają jednoczesne przygotowywanie wielu dań, w tym także bardzo zróżnicowanych (zapobiegają mieszaniu się zapachów),
  • pozwalają na pieczenie, smażenie, parowanie itp. bez dodatku tłuszczu,
  • można na wiele sposobów dostosowywać ich działanie do swoich potrzeb, przez co da się przygotowywać najróżniejsze dania.
Z pieców konwekcyjno-parowych najczęściej korzysta się w restauracjach, w których przede wszystkim podaje się przysmaki na bazie czerwonego mięsa, a także zapiekane warzywa oraz inne potrawy wymagające obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze i wilgotności. Zazwyczaj wykorzystuje się je do przygotowywania:
  • potraw warzywnych, przy których najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia lub naparowywania/gotowania z udziałem pary,
  • mięs, które należy piec w odpowiednich warunkach (np. wolno i/lub w niskiej temperaturze),
  • potraw, które w przypadku standardowego pieca wymagałyby zastosowania specjalnych naczyń czy też (dzięki możliwości utrzymania odpowiedniej wilgotności oraz funkcji stopniowego podnoszenia temperatury nawet najbardziej wykwintne dania nabywają odpowiedni smak, zapach i konsystencję).
Piece konwekcyjno-parowe z naszej oferty są profesjonalnym sprzętem gastronomicznym, ponieważ są wykonane z odpornych, dobrych gatunkowo materiałów. Doskonale znoszą intensywną eksploatację i są praktycznie niezawodne. Dzięki temu ograniczają ryzyko awarii, która może zupełnie zakłócić działanie całej kuchni. Prawidłowo użytkowane nie powinny sprawiać żadnych problemów przez wiele długich lat. W razie czego zapewniamy jednak błyskawiczne wsparcie serwisowe – wystarczy jeden telefon. Zakup pieca konwekcyjno-parowego to duży wydatek, ale warto traktować go jako inwestycję w rozwój działalności. Pozwala znacznie podnieść jakość serwowanych dań, zwiększając zadowolenie klientów, co przyczynia się do przyciągania kolejnych gości. Do tego sprzęt jest niedrogi w utrzymaniu, dlatego korzystanie z niego nie będzie miało drastycznego wpływu na miesięczne koszty prowadzenia działalności, a wręcz może je zmniejszyć, ograniczając rachunki za prąd.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych urządzeń. Chętnie opowiemy o wszystkich modelach dostępnych w naszym katalogu i pomożemy dobrać najlepszy z nich do Twojego lokalu. Zdecyduj się na niezwykły piec konwekcyjno-parowy, dzięki któremu zachwycisz swoich gości!
Bądź na bieżąco Zapisz się do newslettera