strona główna > Artykuły > Piec konwekcyjno-parowy do szkoły i przedszkola – jaki wybrać?

Piec konwekcyjno-parowy do szkoły i przedszkola – jaki wybrać?

Stołówka przygotowująca dania dla dzieci powinna być wyposażona w odpowiedni sprzęt. Urządzenia muszą szybko, smacznie i zdrowo przygotowywać duże ilości jedzenia. Najlepiej zdecydować się na profesjonalne modele o przeznaczeniu przemysłowym. Podpowiadamy, jaki powinien być piec konwekcyjno-parowy do szkoły i przedszkola!

Piec konwekcyjno-parowy do szkoły i przedszkola – dlaczego warto?

Piec konwekcyjno-parowy do szkoły i przedszkola to z wielu względów świetne rozwiązanie. Przede wszystkim, takie urządzenie jest przystosowane do intensywnej, wielogodzinnej pracy. Jest praktycznie niezawodne, przez co bez zarzutów sprawia się przez wiele lat.

Z pomocą takiego pieca można poddawać obróbce termicznej duże ilości żywności na raz. Ze względu na swoje wyjątkowe działanie, pozwala nie tylko piec, ale też m.in. smażyć, dusić, gotować (także na parze!), blanszować oraz odgrzewać najróżniejsze potrawy. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu m.in. mięs, ryb, warzyw czy pieczywa (wytrawnego i słodkiego). Przy tym umożliwia jednoczesne pieczenie różnych dań, ponieważ zapobiega mieszaniu się zapachów.

Ogromną zaletą pieca konwekcyjno-parowego jest też to, że z jego pomocą można szybko, a zarazem bardzo zdrowo przygotowywać posiłki. W przypadku dzieci zdrowe żywienie ma ogromne znaczenie – młody, rozwijający się organizm potrzebuje najlepszych jakościowo produktów. Sprzęt tego typu minimalizuje utratę wartości odżywczych oraz ogranicza użycie tłuszczu.

Na plus można zaliczyć również wyjątkowo prostą obsługę (wraz z czyszczeniem i konserwacją) sprzętu, co z pewnością docenią kucharki oraz pomoc kuchenna. Do tego urządzenie jest względnie tanie w utrzymaniu, ponieważ optymalizuje zużycie energii elektrycznej/gazu i wody.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego do szkoły?

Wybierając piec konwekcyjno-parowy do szkoły należy mieć na względzie wiele parametrów i kwestii. Przede wszystkim znaczenie mają:

  • wielkość – sprzęt musi mieć taką pojemność, by możliwe było sprawne wydawanie posiłków wszystkim dzieciom; w przypadku małego przedszkola wystarczy mniejszy model, zaś w dużej szkole koniecznych może być nawet kilka większych; aby poprawnie dobrać odpowiedni piec, należy sprawdzić/oszacować ile posiłków jest wydawanych jednorazowo i przeliczyć na liczbę pojemników GN;
  • sposób obsługi – im prościej można dostosować wszystkie ustawienia, tym lepiej; nie należy obawiać się jednak nowoczesnych, zaawansowanych technologicznie modeli, ponieważ jak najbardziej mogą być wyjątkowo intuicyjne w obsłudze, a nawet w dużej części zautomatyzowane (np. dzięki zapisanym przepisom, czyli predefiniowanym ustawieniom);
  • zabezpieczenia – ryzyko, że dziecko dostanie się do kuchni jest niewielkie, ale nie zerowe; istotne oczywiście jest też bezpieczeństwo obsługi i całego budynku;
  • dodatkowe funkcje – komfort korzystania ze sprzętu zwiększają rozmaite udogodnienia, takie jak np. chłodzenie grawitacyjne czy mechanizm otwierania wewnętrznej szyby (w celu łatwego umycia);
  • jakość wykonania – piec powinien być wykonany ze stali nierdzewnej oraz nowoczesnych tworzyw sztucznych, co przekłada się na jego wytrzymałość, żywotność i odporność na awarie.

Świetnym modelem do szkoły czy przedszkola jest np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN SQUERO MANUAL. Posiada obudowę oraz komorę w całości wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, a także liczne praktyczne dodatki, m.in. specjalne lampki kontrolne termostatu i funkcji zaparowania.

Gdzie kupić piec konwekcyjno-parowy?

Piec-konwekcyjno parowy do szkoły czy przedszkola najrozsądniej kupić u renomowanego producenta. Taki sprzęt spełnia wszystkie wymogi oraz jest zgodny z wszelkimi przepisami i normami. Do tego jest solidny, niezawodny i ekonomiczny.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą pieców GastroProdukt. Posiadamy modele o różnych rozmiarach i parametrach technicznych, które doskonale sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach. Z ich pomocą można szybko, łatwo, zdrowo i tanio przygotowywać duże ilości żywności, z dbałością o jej smak, aromat oraz prezencję.

Dzieci muszą się dobrze odżywiać. Zapewnij im pełnowartościowe, smakowite posiłki w szkole czy przedszkolu – zainwestuj w nowoczesny piec konwekcyjno-parowy!

Bądź na bieżąco Zapisz się do newslettera