Jeśli żołnierze mają mieć siły do ćwiczeń, muszą dobrze jeść. Ich posiłki powinny być pełnowartościowe, pożywne i smaczne. By jednak przygotować dania dla kilkudziesięciu czy kilkuset osób, konieczna jest odpowiednio wyposażona kuchnia. Wyjaśniamy dlaczego świetnym rozwiązaniem są piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych!
Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych
Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych pozwalają szybko, wydajnie i tanio przygotowywać jedzenie dla żołnierzy. Profesjonalny sprzęt przemysłowy doskonale znosi częste użytkowanie i jest odporny na awarie. Dzięki temu przez naprawdę długi czas sprawdza się bez zarzutu, nawet przy intensywnej eksploatacji.
Urządzenia tego rodzaju są nie tylko bardziej wytrzymałe, ale przede wszystkim bardziej wydajne. Pozwalają piec/gotować znacznie większe ilości mięs, ryb, warzyw czy pieczywa. Przez to skracają czas przygotowywania posiłków oraz pozwalają jednocześnie nakarmić większą liczbę rekrutów.
Parametry pieców konwekcyjno-parowych w jednostkach wojskowych są wykorzystywane w pełni. Klasyczne piekarniki przeznaczone do użytku domowego nie tylko są zbyt małe, ale też mniej odporne na uszkodzenia czy awarie. Co więcej, w większości przypadków ze względu na estetykę ich konstrukcja jest nieco mniej praktyczna. W wojsku nie ma miejsca na półśrodki – w kuchni wszystko musi być świetnie zorganizowane, by gotowanie było szybkie, higieniczne i bezpieczne.
Zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku
Ze względu na niewątpliwe zalety pieców konwekcyjno-parowych w wojsku sprzęt tego typu cieszy się coraz większą popularnością. Urządzenia przemysłowe są cenione przede wszystkim za:
- pojemność – komora dużego przemysłowego pieca mieści sporo pojemników gastronomicznych, co pozwala przygotowywać w tym samym czasie wiele kilogramów żywności;
- wytrzymałość – urządzenia dostosowane do użytku w warunkach przemysłowych mogą bez problemu pracować nawet przez całą dobę, umożliwiając nieprzerwaną pracę kuchni;
- wydajność i oszczędność – przemysłowe sprzęty gastronomiczne pozwalają szybko, łatwo i tanio przygotowywać możliwie największą ilość potraw. Są wykonane w taki sposób, by zużywały jak najmniej energii elektrycznej oraz wody. Przy tym rzadko kiedy trzeba oddawać je do naprawy czy konserwacji, co dodatkowo zmniejsza wydatki związane z utrzymaniem;
- intuicyjną obsługę – prosty interfejs pozwala obsługiwać sprzęt bez konieczności zaglądania do instrukcji. Urządzenia posiadają także funkcję książki kucharskiej, czyli zapisanych przepisów i ustawień, dzięki czemu obsługa kuchni może swobodnie się wymieniać;
- zdrowie i smak – podczas przygotowywania dań w piecach konwekcyjno-parowych można znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu dodawanego do żywności. Ten sposób obróbki cieplnej pozwala także zachować większą ilość witamin i mikroelementów. Żywność pieczona/gotowana w takich urządzeniach jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku, co z pewnością zostanie docenione przez rekrutów.
Ogromną zaletą pieców konwekcyjno-parowych w wojsku jest też to, że są wyjątkowo proste w czyszczeniu. Obsługa w zaledwie kilka chwil usunie zabrudzenia, dbając o higienę w kuchni. Przy tym sprzęt posiada rozmaite zabezpieczenia, ograniczając ryzyko wypadków do minimum.
Na co zwrócić uwagę?
Wybierając piece konwekcyjno-parowe do jednostki wojskowej dobrze jest mieć na względzie m.in.:
- jakość wykonania – urządzenia zazwyczaj są wytwarzane ze stali nierdzewnej oraz solidnych tworzyw sztucznych, by przez długi czas mogły zachować pełną sprawność i wszystkie właściwości;
- funkcjonalność – piece w kuchni w jednostce wojskowej muszą być praktyczne, dlatego warto wybrać urządzenia z dodatkowymi udogodnieniami, np. model z wbudowanym systemem mycia Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 20 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM;
- innowacyjność – chociaż sprzęt tego typu w teorii jest bardzo prosty, może mieć szereg zaawansowanych funkcji, takich jak np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 40 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM z systemem Android z możliwością łączenia z Wi-Fi oraz z chmurą VENIX, umożliwiającym zdalnej sterowanie;
- wymiary – piec powinien być dobrany według liczebności oddziału, przy uwzględnieniu miejsca dostępnego w kuchni. Na rynku dostępne są sprzęty o różnej wielkości, co pozwala odpowiednio zagospodarować przestrzeń. W mniejszych jednostkach idealny będzie np. Piec Konwekcyjno Parowy GP | VENIX – 12 x 1/1GN VENEXIA – dotykowy | sonda | system myjący | PREMIUM;
- możliwość przygotowania różnych potraw w tym samym czasie – profesjonalne urządzenia posiadają rozwiązania, które zapobiegają mieszaniu się zapachów. Przez to pozwalają jednocześnie piec np. ryby, warzywa i pieczywo.
Gdzie zamówić sprzęt?
Dowództwo nie wie, gdzie zamówić sprzęt kuchenny do jednostki? Najrozsądniej jest skorzystać z oferty producenta lub dystrybutora oferującego profesjonalne urządzenia przemysłowe. Nie tylko dostarczy najlepsze jakościowo piece, ale też pomoże dobrać odpowiednie modele, a także zapewni wsparcie serwisowe.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt. Zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego w razie jakichkolwiek pytań. Zainwestuj w profesjonalny sprzęt, by w najlepszy możliwy sposób zapewnić wyżywienie rekrutom. Piece konwekcyjno-parowe w jednostkach wojskowych to idealne rozwiązanie!