Rodzaje pieców do piekarni i cukierni – jaki piec piekarniczy wybrać?
Piece stanowią podstawowy element wyposażenia każdej piekarni. Mają wpływ nie tylko na jakość wypieków, ale też m.in. wydajność pracowników czy koszty utrzymania. Z tego względu warto znać podstawowe rodzaje pieców do piekarni i cukierni. Jak ocenić, który model najlepiej się sprawdzi? Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią odmianę!
Rodzaje pieców do piekarni i cukierni
Na rynku dostępne są różne rodzaje pieców do piekarni i cukierni, które są dostosowane do konkretnych potrzeb i warunków. Urządzenia klasyfikuje się na kilka sposobów, najczęściej ze względu na sposób przekazywania energii cieplnej. Najpopularniejsze są:
- piece olejowe (z palnikami na olej opałowy),
- piece gazowe (z palnikami na gaz),
- piece pelletowe (z palnikami pelletowymi),
- piece elektryczne (z grzałkami elektrycznymi).
Znaczenie ma również konstrukcja. Najczęściej spotykanymi modelami są:
- piece wózkowe obrotowe z komorą, do której wprowadza się obrotowy wózek z blachami wypiekowymi,
- piece wózkowe nieobrotowe / nawiewowe z komorą, do której wprowadza się nieruchomy wózek,
- piece piekarnicze wsadowe / półkowe / trzonowe z komorą z półkami wypiekowymi.
Jaki piec do piekarni / cukierni wybrać?
Przy wyborze pieca do piekarni albo cukierni warto wziąć pod uwagę kilka kryteriów. Ważne jest, jakie wypieki planuje się przygotowywać, ale znaczenie mają również m.in. wydajność, wymiary i cena sprzętu. Przed zakupem trzeba uważnie przeanalizować dostępne możliwości, by świadomie wybrać najbardziej praktyczną i opłacalną. Jaki sprzęt jest najczęściej wykorzystywany w branży?
Piec konwekcyjny i konwekcyjno-parowy
- Popularne, uniwersalne rozwiązanie.
- Szybko się nagrzewa oraz zapewnia równomierne pieczenie.
- Gwarantuje dużą wydajność, a zarazem optymalizuje zużycie energii i wody.
- Umożliwia przygotowywanie różnych wypieków jednocześnie, bez przenikania się zapachów.
- Idealny przy mocno zróżnicowanej ofercie.
- Model konwekcyjny wykorzystuje cyrkulację powietrza, a konwekcyjno-parowy dodatkowo stosuje parę (funkcja ta przydaje się przy wypiekach wymagających większej wilgoci);
Piec elektryczny
- Uniwersalna, bezpieczna opcja.
- Prosty w montażu, obsłudze i konserwacji.
- Dostępny także w kompaktowych wymiarach.
- Szybko się nagrzewa oraz pozwala precyzyjnie kontrolować temperaturę.
- Świetnie sprawdza się w małych piekarniach i cukierniach.
Piec obrotowy (rotacyjny)
- Najczęściej wykorzystywany w dużych piekarniach.
- Obrotowy wózek gwarantuje równomierne pieczenie.
- Niezawodny przy konieczności szybkiego, łatwego i wydajnego przygotowywania większej ilości wypieków.
Piec opalany drewnem
- Oryginalna propozycja, ale raczej w formie dodatku do wyposażenia.
- Pieczenie na prawdziwym ogniu zapewnia unikalny smak, aromat oraz fakturę ciasta.
- Zwykle wybierany jako urozmaicenie do modnych, kraftowych, „rzemieślniczych”, piekarni, w których przyrządza się chleb na zakwasie i inne tradycyjne wypieki.
Gdzie kupić piec do piekarni i cukierni?
Profesjonalne piece do piekarni i cukierni dostarczają producenci oraz dystrybutorzy specjalizujący się w sprzęcie dla gastronomii i przemysłu. Urządzenia tej klasy są projektowane i wytwarzane w sposób, który zapewnia im najwyższą wydajność oraz wytrzymałość. Do tego posiadają innowacyjne udogodnienia, ułatwiające pracę i zwiększające jakość przygotowywanej żywności.
GastroProdukt oferuje szeroki wybór pieców do piekarni i cukierni o różnych parametrach. Posiadamy modele dostosowane do potrzeb zarówno dużych firm nastawionych na produkcję masową, jak i małych lokali z ograniczoną ofertą. Nasi konsultanci z przyjemnością odpowiedzą na wszystkie pytania i doradzą, który sprzęt wybrać.
Produkty GastroProdukt wyróżnia:
- uniwersalność – posiadamy sprzęt, który pomaga przygotowywać różnorodne wypieki, od chleba i bułek po ciasta i słodkości;
- wydajność i ekonomia – piece szybko się rozgrzewają i mogą pracować przez wiele godzin dziennie bez przerwy, co jest istotne w dużych piekarniach i cukierniach;
- oszczędność energii – dzięki doskonałej izolacji i uszczelkom drzwiowym, piece minimalizują straty energii cieplnej;
- łatwość obsługi – urządzenia są intuicyjne w obsłudze, co pozwala nawet osobom początkującym na przygotowanie doskonałych wypieków;
- innowacyjność – wybrane modele są wyposażone w elektroniczne systemy sterowania, umożliwiające precyzyjną kontrolę temperatury i innych parametrów; nasz sprzęt posiada wiele zaawansowanych opcji, np. zapamiętywania receptur czy samooczyszczenia.
Wyposażenie wysokiej jakości przekłada się na wygląd i smak wypieków, a także ma wpływ na m.in. wydajność pracowników czy koszty utrzymania. Postaw na najlepsze rozwiązanie – wybierz profesjonalny piec do piekarni lub cukierni, który spełnia wszystkie oczekiwania oraz najlepiej wpisuje się w specyfikę Twojej działalności!