Wyposażenie piekarni – od czego zacząć?
Zakładając nowy biznes w branży piekarniczej trzeba zadbać o wiele elementów, ale jednym z kluczowych zagadnień jest należyte wyposażenie piekarni. Jakich sprzętów nie może zabraknąć? Gdzie kupić dobrej jakości urządzenia, dodatki i akcesoria? Sprawdź najważniejsze informacje na temat wyposażenia piekarni i praktyczne wskazówki, które pomogą Ci w rozwijaniu działalności!
Wyposażenie piekarni – to musisz mieć
Zależnie od skali działalności oraz strategii jej prowadzenia, lista potrzebnych sprzętów i narzędzi może być różna. Niemniej są pewne podstawowe elementy, które znajdą zastosowanie w każdej piekarni i wręcz stanowią bazę do jej należytego funkcjonowania.
- Stoły robocze
Najlepszym wyborem będą stoły ze stali nierdzewnej – higieniczne, wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję, łatwe w czyszczeniu. Wielkość stołu należy dostosować do wielkości dostępnej przestrzeni czy potrzeb produkcyjnych (m.in. liczby osób na stanowiskach). Pod blatem mogą znajdować się dodatkowe przestrzenie do przechowywania, jak np. szuflady, półki czy szafki. Oferta stołów gastronomicznych jest bardzo rozbudowana, dzięki czemu każdy znajdzie wariant odpowiadający swoim potrzebom.
- Piece piekarnicze
Nie ma piekarni bez dobrego sprzętu do wypieku pieczywa czy wyrobów cukierniczych. Piece piekarnicze dostępne są w wielu wariantach – różnią się wielkością, mocą, ilością programów, zastosowanymi technologiami i dodatkowymi funkcjonalnościami. Przy zakupie warto uważnie przeanalizować swoje potrzeby, a następnie zapoznać się ze specyfikacją poszczególnych modeli.
- Stoły piekarnicze
Bardzo ważnym wyposażeniem w piekarniach są specjalistyczne stoły piekarnicze. To meble dopasowane do potrzeb profesjonalistów, które mają na celu ułatwienie pracy piekarzom. W ofercie dostępne modele o różnych wymiarach, z blatami ze stali nierdzewnej lub kamienia naturalnego, wyposażone w komory chłodzące i inne udogodnienia.
- Szafy chłodnicze do piekarni
Są one kluczowe do przechowywania produktów czy gotowych wyrobów w odpowiednich warunkach temperaturowych, ale też np. garowania ciasta, schłodzenia mas itp. W ofercie dostępne są modele chłodnicze, chłodniczo-mroźnicze oraz mroźnicze. Różnią się parametrami, wielkością, przeznaczeniem i funkcjami.
- Wałkownice ciasta do piekarni
Urządzenia niezbędne w każdej piekarni, które usprawniają proces wałkowania, ale często też poprawiają jakość i strukturę ciasta. W ofercie dostępne są ręczne i elektryczne wałkownice uniwersalne, jak również modele specjalistyczne, np. wałkownice do pizzy czy ciasta francuskiego.
Dodatki i akcesoria niezbędne w piekarni
Wyposażenie piekarni w sprzęty do przygotowywania i pieczenia wypieków to podstawa. Niemniej trudno wyobrazić sobie profesjonalne piekarnie bez różnego rodzaju akcesoriów i mniejszych urządzeń. Do niezbędnych elementów wyposażenia możemy zaliczyć m.in. miksery planetarne, wałki, miski, noże, pojemniki GN, rózgi, rękawy cukiernicze czy wagi gastronomiczne. Oczywiście lista jest zdecydowanie dłuższa – każda profesjonalna piekarnia obfituje w różnego rodzaju drobne sprzęty, naczynia i inne dodatki, które usprawniają pracę oraz umożliwiają realizację zadań, jakich podejmują się pracownicy.
Gdzie kupić sprzęt do wyposażenia piekarni?
Otwarcie piekarni to nie lada wyzwanie. Niezbędne jest znalezienie odpowiedniego lokalu i przystosowanie go do tego typu działalności. Istotną rolę odgrywa również wyposażenie. Gdzie znaleźć dobrej jakości sprzęty i akcesoria? Najlepiej rozeznać się w sklepach specjalistycznych, które dystrybuują urządzenia dla branży piekarniczej i cukierniczej. W GastroProdukt oferujemy Państwu szeroki wybór asortymentu, który będzie doskonały zarówno na start biznesu piekarniczego, jak i na dalszym etapie rozwoju firmy. Oferujemy urządzenia profesjonalne, wyposażone w zaawansowane funkcje i ułatwiające codzienną pracę. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi produktami, a w razie potrzeby do kontaktu z doradcami, którzy z przyjemnością pomogą w wyborze najlepszych produktów.